PRAKTIKË PËR ULJEN E ETHEVE TEK FOSHNJET

Kur bëhet fjalë për foshnjet, është krejtësisht normale të shqetësoheni për mirëqenien e tyre.
Shqetësimi më i vogël në shëndetin e foshnjës ende delikate i streson prindërit ose i bën ata në panik.
Kjo është veçanërisht e vërtetë në rastin e një ethe, pasi kjo ndonjëherë mund të jetë e rrezikshme për një fëmijë.
Ky artikull do t’ju ndihmojë të kuptoni natyrën e etheve tek foshnjat.
Do të zbuloni gjithashtu disa praktika të mira për të ngushëlluar fëmijën tuaj dhe për të ndihmuar në uljen e temperaturës.

KUPTIMI I ETHEVE TEK FOSHNJET

Çfarë janë ethet?
A janë serioze?
Ethet përkufizohen si një rritje jonormale e temperaturës së trupit.
Nuk është në të vërtetë një sëmundje, përkundrazi është një simptomë.

Mund të shpjegohet si trupi që lufton një agjent infektiv (bakter ose virus).
Kjo është arsyeja pse shpesh hasim ethe pas vaksinimit ose tek një foshnjë me të ftohtë.

Mund të ndodhë edhe kur foshnja është shumë e nxehtë (mbulesa tepër të ngrohta, nxehtësia nga dielli, etj.) ose gjatë daljes së dhëmbëve.

Në disa raste, është një simptomë e një sëmundjeje më serioze si meningjiti, bronkioliti ose sëmundje të tjera.
Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të qëndroni vigjilentë nëse fëmija juaj ka temperaturë të lartë.

Nëse ethet janë të përkohshme dhe foshnja duket mirë, nuk ka nevojë për shqetësim.
Nga ana tjetër, nëse zgjat më shumë se 48 orë, duhen marrë masa paraprake.

Kjo është gjithashtu e vërtetë nëse një rritje e temperaturës shoqërohet me simptoma të tjera të dyshimta si:

të vjella
duke refuzuar të ushqehet
qafë e ngrirë
lodhje e shtuar
vështirësi në frymëmarrje

Si të dalloni temperaturën tek një fëmijë?

lëkurë e thatë që është shumë e nxehtë në prekje
humbje e oreksit
një shkallë apatie
zbehje
lodhje ose letargji
sy të qelqtë
duke qarë shumë pa arsye


Për t’u siguruar që kjo është vërtet një temperaturë, gjithçka që duhet të bëni është të matni temperaturën e foshnjës.

Në cilën temperaturë duhet të konsideroni që një fëmijë të ketë temperaturë?
Në përgjithësi, një foshnjë konsiderohet të ketë temperaturë më të lartë se 38°C.

Për më tepër, pragu i rrezikut për një temperaturë të lartë varet nga termometri i përdorur dhe zona e trupit ku matet temperatura:

  • Në rastin e një termometri rektal: pragu është 38,1°C për një foshnjë nën moshën tre muajshe dhe 38,5°C për një fëmijë mbi moshën tre muajsh
  • Në rastin e një termometri oral: foshnja konsiderohet të ketë ethe nëse temperatura i kalon 38°C
  • Në rastin e aplikimit të zakonshëm nën krah: pragu është 37,5°C, pavarësisht nga mosha e foshnjës.

ÇFARË DUHET TË BËNI PËR TË QETËSUAR NJË FËMIJË ME ETHE

Filloni duke u siguruar që fëmija të mos jetë shumë i nxehtë.
Hiqni veshjet dhe mbulesat e trasha, por pa hequr të gjitha veshjet.
Një ftohje e papritur mund të shkaktojë konvulsione.
Preferohet të zgjidhni veshje të lehta.

Për ta bërë fëmijën më të rehatshëm, sigurohuni gjithashtu që dhoma të mbahet e ftohtë rreth 20°C. Dhoma duhet të jetë e qetë dhe e ajrosur.

Jepini fëmijës tuaj diçka për të pirë rregullisht për të parandaluar dehidratimin.

Kur temperatura është shumë e lartë, vendoseni një peshqir të lagur me ujë pak të ftohtë në ballë dhe në pjesën tjetër të trupit për ta ndihmuar fëmijën të ndihet më mirë.

Së fundmi, sigurohuni që të monitoroni vazhdimisht një foshnjë me temperaturë: matni rregullisht temperaturën e foshnjës. Nëse ethet vazhdojnë dhe përkeqësohen, kërkoni menjëherë kujdes mjekësor nga një mjek ose pediatër.

Ilaçet e rekomanduara për të ulur temperaturën tek foshnjat
Paracetamoli zakonisht përdoret për të ulur temperaturën e foshnjës. Ibuprofeni dhe aspirina mund të përdoren gjithashtu me përjashtim të foshnjave nën moshën tre muajsh.

Mos harroni se cilido qoftë mjekimi, mosha dhe pesha e fëmijës duhet të merren parasysh për të përcaktuar dozën e barit që do të administrohet. Kjo është arsyeja pse është thelbësore të merrni mendimin e mjekut ose farmacistit.

Zgjidhje natyrale për të ulur temperaturën tek foshnjat
Këtu janë disa zgjidhje natyrale për të trajtuar temperaturën tek fëmija juaj, për t’u përdorur vetëm si një plotësues i trajtimit të përshkruar nga një mjek.

Këto këshilla vlejnë vetëm për fëmijët mbi gjashtë muaj dhe duhet të kërkoni edhe mendimin e mjekut.

Lëng perimesh ose supë

Temperatura është një shenjë e përgjigjjes imune të trupit.
Prandaj është e dobishme për të mbështetur dhe forcuar sistemin imunitar për të reduktuar ndikimin e etheve.
Kjo është arsyeja pse duhet t’i jepni fëmijës perime të lëngshme.

Patate

Vendosja e fetave të patates në shputat e këmbëve të foshnjës është gjithashtu efektive në uljen e temperaturës.
Këto duhet të zëvendësohen rregullisht.

Aloe Vera

Për të qetësuar ethet tek një foshnjë, vendosni feta aloe vera në ballë për t’u ftohur.