A FUNKSIONOJNË GOMAT PËRTYPËSE?

Vitaminat guma përtypëse janë bërë të njohura si tek fëmijët ashtu edhe tek të rriturit
Ato përmbajnë një sërë vitaminash dhe mineralesh thelbësore, duke i bërë ato një mënyrë e shkëlqyer për të mbushur boshllëqet e lëndëve ushqyese†
Gummies kanë avantazhe dhe disavantazhe në krahasim me vitaminat tradicionale, si p.sh:
Vitaminat gummy janë një opsion i shkëlqyeshëm për shumë njerëz, duke përfshirë njerëzit që kanë vështirësi në gëlltitjen e pilulave, ata që hanë me kujdes, ata me boshllëqe ushqyese dhe njerëzit që harrojnë të marrin vitaminat e tyre.
Ashtu si shumë njerëz, ju mund të tregtoni vitaminat tuaja tradicionale (shpesh në formën e kapsulave, xhelave të buta ose tabletave) për vitamina gome.
Në fund të fundit, gomat janë të shijshëm, më të lehtë për t’u marrë dhe më të lehtë për t’u tretur. Plus, ato vijnë në forma, shije dhe ngjyra argëtuese!
Por a funksionojnë vitaminat e gomës? Dhe a janë vitaminat gome po aq efektive sa tabletat tradicionale, kapsulat apo vitaminat softgel?
Me pak fjalë, po, vitaminat në formë të gomave funksionojnë. Ashtu si vitaminat tradicionale të tilla si tabletat, kapsulat ose xhelat e butë, gomat janë të mbushura me vitamina dhe minerale thelbësore që i nevojiten trupit tuaj.
Trupi ka nevojë për 13 vitamina dhe të paktën 16 minerale thelbësore për shëndetin tuaj. 
Trupi juaj ka nevojë për këto lëndë ushqyese të rëndësishme për një sërë funksionesh duke filluar nga rritja dhe zhvillimi deri te riprodhimi.
Vitaminat dhe mineralet ndihmojnë në shndërrimin e ushqimit në energji, ndihmojnë në ndërtimin e kockave dhe dhëmbëve të fortë, mbështesin shikimin, mbështesin shëndetin e muskujve, ofrojnë përfitime antioksiduese, mbështesin sistemin tuaj imunitar dhe ofrojnë shumë përfitime të tjera shëndetësore.
A kanë efekt vitaminat e gomës?
Ndërsa ato janë po aq efektive sa vitaminat tradicionale në dhënien e lëndëve ushqyese kryesore, ka disa disavantazhe – duke përfshirë faktin se mund të jetë më e vështirë për prodhuesit të marrin sa më shumë vitamina dhe minerale në goma.
Ashtu si zgjedhja e çdo suplementi tjetër, bëni kërkimin tuaj kur zgjidhni një vitaminë gome — lexoni etiketën, shikoni përbërësit dhe faktet e suplementeve dhe kontrolloni dozat e rekomanduara.
Pasi të dini se cilat lëndë ushqyese mund t’ju mungojnë në dietën tuaj (të tilla si vitamina D ose Omega-3), atëherë do të keni një ide më të mirë se çfarë të kërkoni në një gomë përtypëse. 
Cilat janë avantazhet e vitaminave të gomës? 
Nga gomat për fëmijë deri tek gomat që mbështesin gjumin, avantazhet e marrjes së vitaminave në formë të gomave vitaminat tradicionale përfshijnë sa vijon:
Janë të përshtatshëm.
Nuk ka nevojë të pini ujë.
Thjesht nxirrni një gomë në gojë dhe përtypni!
Kanë shije të mirë.
Janë më të lehta për t’u marrë.
Disa njerëz vërtet kanë vështirësi kur bëhet fjalë për gëlltitjen e vitaminave ose pilulave.
Në vend që të gëlltisni një tabletë, kapsulë ose xhel të butë, gomat mund të përtypen – duke e bërë atë një zakon të këndshëm dhe jo një detyrë ndoshta të pakëndshme.
Kjo mund të jetë veçanërisht e dobishme kur përpiqeni t’i bëni fëmijët të marrin vitaminat e tyre:
Treten më lehtë.
Disa njerëz kanë të përzier kur marrin vitamina tradicionale.
Gjithashtu, tabletat janë të formuluara për t’u tretur në stomak, ndërsa vitaminat gomë janë më të lehta për t’u tretur, pasi i përtypni në gojë që fillon procesin e tretjes.
Ato ndihmojnë në krijimin e “zakonit të vitaminës”.
Për shkak se vitaminat në formë të gomave kanë shije të mirë dhe janë më të lehta (dhe më të këndshme) për t’u marrë, njerëzit kanë më shumë gjasa të kujtojnë t’i marrin ato çdo ditë.
Kjo mund të anashkalojë vitaminat sepse thjesht keni harruar t’i merrni ato. Mbushin boshllëqet ushqyese. Për njerëzit që nuk hanë vazhdimisht një dietë ushqyese, të ekuilibruar mirë, vitaminat goma mund të ndihmojnë në sigurimin e atyre lëndëve ushqyese që mungojnë.