ÇFARË ËSHTË ACIDI FOLIK?

Acidi folik mund të tingëllojë paksa i frikshëm, por do ta gjeni të përfshirë pothuajse në çdo formulë multivitamine në treg, veçanërisht në multivitamina për femra.
Është një anëtar thelbësor, i tretshëm në ujë i familjes së vitaminave B – një formë e vitaminës B9 për të qenë të saktë – që luan një rol të madh në prodhimin qelizorë.

Acidi folik është një përbërës kyç në prodhimin e acideve nukleike që formojnë materialin tonë bazë gjenetik.
Me pak fjalë, pa acid folik nuk do të ishim këtu.
Trupat tanë nuk do të jenë në gjendje të gjenerojnë qeliza të reja të shëndetshme.
Burrat dhe gratë e rritur kanë nevojë për rreth 400 mcg acid folik në ditë për të ruajtur funksionin normal, por gratë që janë shtatzëna ose janë duke u përpjekur të mbeten shtatzënë duhet të rrisin marrjen e tyre ditore në 600 mcg.
Në varësi të moshës dhe shqetësimeve tuaja shëndetësore, marrja ditore e acidit folik mund të variojë nga 400 deri në 1000 mcg.

Përfitimet kryesore të acidit folik

Formimi i qelizave të kuqe të gjakut – Marrja e mjaftueshme e acidit folik është thelbësore për formimin e shëndetshëm të qelizave të kuqe të gjakut. Mungesa e acidit folik, në raste të rralla, mund të çojë në shqetësime të caktuara për shëndetin e gjakut dhe të shkaktojë dobësi dhe lodhje, plus ndryshime të tjera të humorit dhe shëndetit të frymëmarrjes.

Zhvillimi i shëndetshëm i fetusit – Acidi folik është një nga mikronutrientët më të rëndësishëm për zhvillimin e hershëm të fetusit në mitër. Gratë në moshë riprodhuese inkurajohen të konsumojnë deri në 600 mcg acid folik edhe në javët dhe muajt para shtatzënisë për të ndihmuar në mbështetjen e zhvillimit të fetusit.

Shëndeti i zemrës – Studiuesit po hedhin një vështrim më të afërt se si acidi folik ndikon në nivelet e homocisteinës pasi nivelet e homocisteinës janë shoqëruar me shqetësime kardiovaskulare. Meqenëse folati dhe vitaminat e tjera B janë të përfshira në metabolizmin e homocisteinës, studiuesit kanë hipotezuar se ato mund të ndihmojnë me disa shqetësime kardiovaskulare duke ulur nivelet e homocisteinës.

Humori — Disa studime kanë treguar se individët me shqetësime të humorit kanë gjithashtu nivele të ulëta të acidit folik. Ndërsa nevojiten kërkime shtesë për të studiuar se çfarë efekti, (nëse ka), mund të ketë plotësimi i acidit folik për këta individë, studiuesit besojnë se acidi folik mund të jetë një shtesë e mirëpritur për metodat aktuale për të ndihmuar me shqetësimet e humorit.

Shëndeti i vizionit – Duket se ekziston një lidhje midis marrjes së acidit folik (dhe vitaminave B në përgjithësi) dhe mbështetjes për shëndetin e syve. Një studim shtatëvjeçar zbuloi se acidi folik dhe vitaminat e tjera B mund të mbështesin shikimin dhe shëndetin e syve.

Acidi folik dhe shtatzënia

Për gratë që dëshirojnë të krijojnë një familje ose të kenë fëmijë të tjerë, rekomandohet gjerësisht që ato të plotësojnë dietën e tyre të përditshme me vitamina dhe minerale shtesë që janë treguar të dobishme për zhvillimin e fetusit.
Acidi folik është ndoshta suplementi më i rekomanduar për gratë si para ashtu edhe gjatë javëve të para të shtatzënisë, pasi hulumtimet kanë treguar se ai mbështet zhvillimin e fetusit.
Sipas Qendrës për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, gratë duhet të konsumojnë rreth 400 mcg acid folik në ditë para dhe gjatë shtatzënisë: “Gratë mund ta bëjnë këtë duke marrë një suplement vitaminash që përmban sasinë e rekomanduar të acidit folik ose duke ngrënë mjaftueshëm ushqim që është i pasuruar me acidi folik”.
Roli i acidit folik në ndërtimin e qelizave të reja është arsyeja pse ai është një lëndë ushqyese kaq e rëndësishme për nënat në pritje. Kështu, shumica e mjekëve u bëjnë thirrje grave që po përpiqen të mbeten shtatzënë të fillojnë të marrin suplemente të acidit folik sa më shpejt të jetë e mundur.