10 SUPLEMENTET MË TË MIRA PËR ENERGJI

Të vazhdosh me jetën e përditshme nuk është gjithmonë një shëtitje në park.
Lodhja mund të zvarritet pak nga pak ndërsa merrni përsipër kërkesat e përditshme, duke ju lënë të ndiheni të rraskapitur dhe ndoshta të paaftë për të përballuar përgjegjësi të tjera që mund të keni ende.

Nëse jeni të njohur me lodhjen dhe po kërkoni një mënyrë për të mbajtur nivele të shëndetshme të energjisë, ne kemi përpiluar një listë të disa prej suplementeve më të mira për energji që mund t’ju ndihmojnë t’ju jepni nxitjen që ju nevojitet për të përmbushur kërkesat tuaja të përditshme.

Si prodhon trupi energji?

Pa energjinë e duhur, trupi i njeriut ka vështirësi të funksionojë mirë.
Ju mund të keni dëgjuar për mitokondritë (qendrën e energjisë së qelizës) nga biologjia bazë, e cila është një nga metodat kryesore që trupi ynë prodhon energji.
Mitokondria jeton në çdo qelizë në mënyrë që të ndihmojë trupin të funksionojë siç duhet.

Energjia vjen nga ushqimet që ne konsumojmë me burimin kryesor karbohidratet që shndërrohen në glukozë.
Karbohidratet, yndyrat dhe proteinat zbërthehen nga enzimat për të prodhuar adenozinë trifosfat (ATP) – një përbërje organike që siguron energji për qelizat tona në një nga tre mënyra gjatë frymëmarrjes qelizore.

Meqenëse energjia jonë vjen nga ushqimi, një dietë e shëndetshme është thelbësore për ruajtjen e niveleve të shëndetshme të energjisë.
Pa kohë të vazhdueshme të ngrënies dhe burime ushqimore të pasura me lëndë ushqyese, ne kemi më shumë gjasa të ndihemi të lodhur gjatë gjithë ditës.

Çfarë shkakton energji të ulët dhe lodhje?

Pavarësisht nga shumë faktorë që mund të shkaktojnë rraskapitje (konsumimi i alkoolit, ritmi i parregullt qarkullues, mangësitë e lëndëve ushqyese, etj.), të gjitha bazohen në një shkak rrënjësor: trupi po djeg më shumë energji sesa ne jemi në gjendje të krijojmë dhe mbajmë.

Një nga fajtorët më të mëdhenj për energjinë e kulluar janë nivelet e ngritura të kortizolit—një hormon që sekretohet kur kalojmë stres.
Meqenëse kortizoli bën që trupat tanë të shpërbëhen dhe të përdorin rezervat tona të glikogjenit, nevojitet më shumë energji kur ndihemi të dobët. presioni.
Kjo gjendje stresi mund të shkaktojë edhe pengesa të tjera që e bëjnë të vështirë ndjenjën e energjisë, si aktivizimi i sistemit tonë imunitar, ndërprerja e ciklit tonë të gjumit dhe më shumë.

Nëse ndiheni të lodhur, gjumi i shëndetshëm, dieta dhe stërvitja janë disa metoda kryesore për të rimbushur dhe mbajtur energjinë gjatë gjithë ditës. Disa përbërës dhe suplemente të caktuara mund të shtojnë një nxitje gjithashtu kur keni nevojë për t’u marrë, por energjia e qëndrueshme funksionon më mirë kur të gjitha zakonet përfshihen rregullisht.